از مجموعه آثاري كه معرّف شخصيّتهاي تأثيرگذار آذربايجان ميباشد، تا كنون كتابهاي "علي مسيو"، "باقرخان سالار ملي" و دو جلد "مشاهير آذربايجان" از همين قلم منتشر و به محضر دانشوران محترم تقديم گرديده و مورد استقبال مشتاقانه علاقهمندان قرار گرفته است. جلد سوّم كتاب "مشاهير آذربايجان" نيز آماده چاپ ميباشد. اينك كتاب "نگارگران بزرگ آذربايجان" كه حاوي شرح احوال و مختصري از خدمات و خلاقيّتهاي پنج نقاش چيرهدست اين خطه – مير مصوّر، رسّام ارژنگي، طاهرزاده بهزاد، كمالالدّين بهزاد و سلطان محمّد تبريزي ميباشد در پيش روي خوانندگان ارجمند قرار دارد. همچنين در بخش نياكان پدري ارژنگيها نيز به شرح حال و آثار آقا ميرك، مير علي هروي و سيّد ابراهيم آقامير اجمالاً پرداخت شده است.
مؤلف، معرّفي اين شخصيّتهاي برجسته و آثار ارجدار و ناميراي آنان را بيشتر از اين جهت بر خود فريضه ميداند كه اين هنرمندان سترگ با آن شخصيّت معظم و خدمات گرانقدر تاريخيشان، گمنام ماندهاند. چنان گمنامي كه مايه تأثر و تأسّف ميباشد. در حالي كه كمالالملك نقاش نامدار معاصر به استادي ميرمصوّر اذعان ميكند، خود كمالالملك را دانشآموزان دبستاني ميشناسند، ولي شخصيّت ارزشمند و آثار فناناپذير مير مصوّر، اين هنرمند بزرگ قرن اخير، حتّي بر اغلب هنرمندان زادگاهش تبريز هم ناشناخته مانده است.
رسّام ارژنگي ديگر برادر صاحب هنر ميرمصوّر هم همين طور. اين صنعتگر چهرهپرداز نيز علاوه بر نقاشي كه هم تابلوهاي گرانسنگ و هم مقالات سودمندي در آموزش نگارگري از وي به يادگار مانده، در ديگر زمينههاي هنري نيز يد طولاني داشته است. از جمله سرودن شعر، نوشتن نمايشنامه، نقد و بررسي، طنزنويسي و... .
حسين طاهرزاده بهزاد نيز كه هم در دوران مشروطيّت در تبريز با ترسيم كاريكاتورهاي جانداري در راه مبارزه با استبداد و بسط دموكراسي و آزادي در ايران سهم قابل توجّهي داشته، بعدها نيز خدمات خود را ادامه داده است.
كمالالدّين بهزاد اين مينياتوريست عصر صفوي كه در آذر ماه 1382 كنگره بين المللي بزرگداشت وي با همكاري فرهنگستان هنر و دانشگاه هنر اسلامي تبريز در تهران و تبريز برپا شد، اينك تبديل به يك چهره جهاني شده است كه در كشورهاي مختلف جهان با برگزاري كنگره هاي بين المللي يادش را گرامي ميدارند و آثار ماندگارش را توتياي چشم ميكنند.
سلطان محمّد تبريزي، اين نماينده سرفراز مكتب تبريز نيز از جمله هنرمندان بزرگ و در عين حال گمنام است كه نام و آثار گرانسنگش مايه افتخار زادگاهش شهر تبريز ميباشد.
اين فرزندان خلف آذربايجان، در سينه پر مهر و عطوفت اين خطه هنرپرور پرورش يافته و چنان در تاريخ هنر اين مرز و بوم تأثير برجاي گذاردهاند كه هر يك تبديل به شناسنامهاي براي زادگاهشان گرديدهاند.
پرواضح است كه تعداد اين چهرههاي درخشان خيلي بيشتر از اينهاست. اين برهه از تاريخ، همّت و پايمردي صاحب قلمان توانمند را طلب ميكند كه با پژوهش و نگارش شرح احوال و آثار گرانقدر آنان كه در رشتههاي مختلف هنري تلاش و مجاهدت كردهاند، اين مشاهير ناشناخته مانده به نسل كنوني و نسلهاي آينده شناسانده شوند و با معرّفي آنان، عظمت و شايستگي خلق آذربايجان نيز در برابر ديد همگان قرار گيرد.
گفتني است كه در تهيّه اسناد و تصاوير مربوط به برادران ارژنگي، عزيزاني ياري و مساعدتم كردهاند. آقاي مهندس مجتبي نخجواني هنرمند تلاشگر و خوش ذوق تبريز زمينه آشنائي مؤلف را با خانم ناهيد ارژنگي نوه زندهياد ميرمصوِّر را فراهم آوردهاند و اين بانوي محترم و هنرمندزاده نيز با سعه صدر، مدارك و عكسهائي را از خانم هما ارژنگي فرزند روانشاد سيّد عبّاس رسّام ارژنگي و ديگر اعضاي اين خاندان ارجمند تهيّه و در اختيار نگارنده اين سطور قرار دادند. همچنين جناب آقاي دكتر رحيم چاوش اكبري استاد دانشگاه آزاد اسلامي تهران، ديوان رسّان ارژنگي و تعدادي سند لطف فرمودند. آقاي فراز يكيتا فرزند شاعره توانمند تبريز خانم فرانك فريد متخلص به "ايپك" نيز عكسهائي از طاهرزاده بهزاد را اهداء كردند كه جا دارد از همه اين عزيزان فرهيخته تشكر و سپاسگزاري نمايم.
صمد سردارينيا